/ Psihologie / Totul ţine de psihologie

Totul ţine de psihologie

psihologie
Ana Drobot on 25/03/2015 - 12:05 pm in Psihologie

Am putea spune că totul în jur e psihologie. Psihologia nu poate fi privită drept o ştiinţă destinată numai celor de meserie.

Ni se pun la dispoziţie articole de psihologie prin toate revistele online şi în format printat. Blogurile la fel. Inclusiv psihologii de meserie îşi fac apariţia prin reviste şi la tv cu sfaturi legate de toate aspectele vieţii: relaţii, depresie, motivaţie etc. Unii din ei şi-au creat şi blog pentru public.

Ne punem întrebări toată viaţa legate de lumea din jur şi de noi înşine. Ne întrebăm cum am putea avea un impact mare asupra unui public în timpul unei prezentări, cum am putea face să nu-i plictisim, cum am putea reuşi să dăm un sfat cuiva, cum am putea face să motivăm angajaţii, cum să facem pe cineva să ne asculte. Cum să reuşim să avem cititori pe blog e, la fel, o problemă de psihologie.

Trebuie ţinut cont cum să arate un articol, să fie mai scurt sau mai lung, cum să capteze atenţia prin stil (cum să inviţi cititorii la replici e o tehnică, să nu-i laşi să treacă mai departe de postările tale), cum se pun pozele, de aşezarea în pagină şi de aspectul întregului blog, de felul cum reacţionezi la comentariile primite etc.

Alte “domenii” ale vieţii în care e importantă psihologia ar fi:

- Promovarea unor produse – atât pentru a şti să creezi cu ele un impact asupra publicului (eventual evitând să fii agresiv) cât şi pentru a şti să te fereşti de oferte care par foarte tentante dar nu sunt de fapt prea avantajoase pentru tine;

- Cum să oferi critica aşa-numită constructivă cuiva – poţi fi foarte bine intenţionat însă trebuie să ţii cont cum se poate reacţiona la critică. Se vorbeşte despre tehnici de critică. Una eficientă ar fi critica “hamburger”: când critici începi cu un compliment constructiv legat de ceva ce persoana respectivă a făcut bine, apoi ajungi la mijlocul problemei unde oferi critica menită să fie constructivă, şi în final adaugi un alt compliment constructiv. Se spune că persoana va accepta critica prin “dezarmare”, prin “înmuierea” datorată complimentelor, şi nu va mai fi atât de defensivă la primirea criticii.

- Cum să scrii un roman de succes e atât o chestiune de tehnică narativă cât şi de psihologia cititorilor. Ce atrage atenţia şi menţine interesul ţine de psihologie. Se spune că e nevoie de un conflict al cărui rezolvare se urmăreşte pe parcursul cărţii. Dar asta e doar o mică parte. S-au scris cărţi întregi despre reţete de bestseller-uri.

- Limbajul corpului – şi descifrarea lui ajută la o mai bună relaţionare cu cei din jur şi la înţelegerea intenţiilor lor.

- Se vorbeşte despre impactul culorilor şi al modei asupra stărilor sufleteşti, realităţi deloc de neglijat. Când decorezi camera unui hotel ai în vedere cunoştinţe de psihologie. Cum îi primeşti pe musafiri e o întrebare la care cauţi răspuns în psihologie.

- Meserii precum cea de profesor necesită cunoştinţe de psihologie.

Bineînţeles că lista nu se opreşte aici… Sunt doar câteva exemple.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->