Tradiții și obiceiuri de primăvară

Iată că am ajuns și în luna martie, luna dedicată femeilor și totodată luna care prevestește venirea primăverii.

Luna martie, denumită în popor și Mărțișor, este fără doar și poate, luna care are cele mai multe tradiții și semnificații. Dintre ele se pot aminti: mărțișorul, 1 martie, cel cu care începem luna, legenda Babei Dochia, alegerea babelor, 8 martie – ziua internațională a femeii și Sărbătoarea celor 40 de Mucenici.

Recunoscut în folclorul românesc sub denumirea de “funia anului” și atestat pentru prima dată de către Iordache Golescu în “Condica limbii române”, mărțișorul simbolizează venirea primăverii. Culoarea roșie a firului reprezintă dragostea, iar culoarea albă a celuilalt fir reprezintă iarna.

Mărțișorul se poate găsi sub diferite forme precum trifoiul cu patru foi, potcoava sau hornarul precum și altele, care aduc noroc și bunăstare.

Baba Dochia

Se spune că prima zi de primăvară ar fi ziua Babei Dochia, o bătrână zeiță agrară, care moare de 1 martie și renaște în 9 martie, de Mucenici.

Potrivit uneia dintre legendele Babei Dochia, aceasta ar fi avut un fiu pe nume Dragobete, care s-a căsătorit fără voia ei. Pentru a o supăra pe nora ei, într-o zi geroasă de iarnă, i-a dat fetei un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să o spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu va deveni albă. Fata a încercat să facă întocmai, până când degetele ei au început să sângereze, însă culoarea lânii rămase tot neagră. Necăjită că nu se putea întoarce la soțul ei iubit, începuse să plângă. Văzând acestea, Domnul Isus Cristos, impresionat de durerea fetei, i-a apărut în cale și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Fata i-a mulțumit și a făcut precum i s-a zis, a spălat lâna și a rămas uimită că lâna se albise. După aceasta, fata s-a întors fericită acasă. După această întâmplare, Baba Dochia a pornit cu turma spre munte, convinsă că primăvara sosise deja. Pe cum ea mergea, și-a dat jos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără niciunul. Însă vremea se schimbase. Pe cât de frumos era la început, pe atât de urât se făcuse pe urmă. Ningea și totul a început să înghețe. Dochia și cu oile ei au înghețat, transformându-se, potrivit legendei, în stană de piatră. Rocile de pe muntele Ceahlău ar fi dovada vie a acestui mit.

Zilele Babei Dochia

Acestea corespund cu zilele urcușului Babei Dochia cu oile, la munte și durează 9 zile, din 1 până în 9 martie. Se spune că așa cum va fi ziua aleasă, din cele 9 (însorită, ploioasă, noroasă, călduroasă), așa va fi în acel an firea și sufletul persoanei.

Cele 9 zile, denumite și zilele urcușului, care sunt corespondente cu numărul cojoacelor, reprezintă  ciclul de renovare a timpului, iar moartea Dochiei, din 9 martie, este hotarul dintre iarnă și primăvară.

8 Martie – ziua internaţioanală a femeii

Este ziua în care se sărbătorește femeia pe plan mondial. Această zi este dedicată exclusiv femeii, simbol al dragostei și al purității, al frumuseții spirituale și al vieții.

În această zi, bărbații oferă femeii iubite flori și cadouri pentru a-și exprima iubirea și afecțiunea.

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici

În data de 9 martie,Biserica Ortodoxă Română, sărbătorește ziua celor 40 de Mucenici.

Cei 40 de mucenici au fost torturaţi şi omorâţi de către împăratul roman Licinius. Aceştia au fost aruncaţi în închisoare, bătuţi timp de 8 zile şi condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevestiei. Se spune că în acea noapte s-au întâmplat multe minuni. Apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi stralucitoare s-au coborât deasupra capetelor mucenicilor. Văzând toate aceste minuni, împăratul a poruncit să fie scoşi din lac şi lăsaţi să moară pe câmp, zdrobindu-le oasele de la picioare.

9 martie reprezintă ziua în care se prăzmuiesc cei 40 de Mucenici care s-au sacrificat pentru Isus. În această zi gospodăria se curăță, se dau foc gunoaielor cu foc adus din casa pentru a aduce căldura din casă și afară. Ziua mucenicilor încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor, adică celor calde. În 9 martie se fac astfel multe ritualuri de alungare a gerului.

În credința populară, pe 9 martie, de ziua celor 40 de mucenici, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele, în cinstea Sfinților Mucenici, fac 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau bradoși.

Se spune că așa cum va fi vremea pe 9 martie, așa va rămâne timp de 40 de zile. Dacă pe 9 martie, de ziua celor 40 de Mucenici, va fi frig și va îngheța, acesta este un semn că iarna va continua până în 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends