Tocmai ai văzut în vitrina unui magazine niște pantofi superbi. Ești dispusă să dai orice sumă de bani pe ei. Intrii plină de entuziasm și probezi. Ceri un 38, îi încalți. Îmbracă așa de bine piciorul, vin ca turnați. Faci câțiva pași să te uiți în oglindă și remarci că îți cam…saltă. Nu, trebuie un număr mai mic pentru că riști să îi pierzi precum Cenușăreasa daca te apuci și fugi după autobuz. Probezi 37. Îndeși cu încălțătorul. Intră greu. Sunt cam ficși. Faci câțiva pași, te uiți în oglindă. Piciorul tău arată ca de gazelă. Te bat un pic. „Lasă, fata mea că se lasă, e piele!”, îți spune vînzătoarea. Sunt prea frumoși și vorba ei, or să se lase. Scoți banul, tanti ți pune în cutie, îți zâmbește și âți urează să îi porți sănătoasă. Ești fericită de noua achiziție.
A doua zi. Îi încalți cu chiu cu vai, folosind încălțătorul. Ieși pe ușă și pleci spre serviciu. Abia străbați jumătate din drumul către stația de autobuz că…decizi să te întorci acasă să îți iei vechii balerini. Pantofii cei noi te bat prea tare, nici nu ai plecat bine că deja ai nevoie de un leucoplast. Oare îi vei putea purta vreodată pe cei noi sau ai făcut o greșală fatală plină de entuziasm atunci când i-ai cumpărat și te-ai lasat manipulată și de vânzătoarea care te-a mințit că „se lasă”? Sună cunoscută povestea? Dacă da, iată ce este de făcut în cazul în care pantofii cei noi te strang, te bat, îți provoacă numai răni și durere.
1. Udă-i și bagă-i la congelator
Poate că sună un pic ciudat dar fă asta! Udă-i și pune-i la înghețat! Pielea se va dilata odată cu apa înghețată de pe și nu doar că se vor mai lărgi dar vor deveni și mai moi, mai puțin rigizi. Este valabil și pentru pantofii din țesătură.
2. Poartă-i în ploaie
Plouă afară și trebuie să îți cumperi un pachet de țigări? Mergi până la magazinul din colț, însă nu în șlapi, ia pantofii cei ficși și mergi în ploaie cu ei. Udă-i tare! La 2-3 experiențe de genul acesta sigur se vor mai lăsa!
3. Pune-le spirt și poartă-i mult, prin casă
Spirtul va face ca pielea să se muleze mai bine pe picior. Udă-i din abundență, încalță-i și lasă-i să se dea după calapodul tău prin casă.
4. Poartă mereu șosetă subțire
Orice doamnă care se respectă poartă ciorap subțire sau șosetă, chiar și în zilele toride de vară. Nu voi intra prea mult în această discuție, însă, atunci când vine vorba de un pantof nou, destul de fix, este cea mai mare greșală să îl porți fără ciorap (cel puțin la început). Ciorapul va face ca piciorul să alunece mai ușor și va împiedica ca acesta să se lipească de pantof, îngreunând încălțarea sau descălțarea lui.
5. Picioare umflate? Nu face greșala să te descalți!
Ți s-au umflat picioarele în noii pantofi? Simți nevoia să îi descalți! Poate că te vei simți mult mai bine desculță însă dacă va trebui să te reîncalți în ei, treaba va deveni și mai dureroasă sau piciorul nu îți va mai intra la loc în ei. Dacă nu ai încălțări de schimb, rabdă!
Și… ca un sfat, pe final, poartă pantofii din garderoba ta prin rotație, nu cășuna pe o singură pereche. Nu doar că se vor uza, însă nu este nici igienic și nici sănătos pentru piciorul tău care se va obișnui doar cu acel calapod de pantof și, plecând din teneși ce țin degetele lăbărțate, vei suferi din nou enorm când vei încălța un pantof stramt.