/ Diverse / Un posibil ideal naţional pentru neamul romanesc în mileniul trei

Un posibil ideal naţional pentru neamul romanesc în mileniul trei

ideal national pentru neamul romanesc
Ana Drobot on 20/04/2015 - 11:20 am in Diverse

Ideal naţional, aşezat alǎturi de mileniul trei, ar putea suna celor mai mulţi dintre noi, la prima vedere, uşor desuet. Societatea umanǎ se îndreaptǎ spre un viitor cu multiple probleme şi prioritǎţi în care problema naţionalǎ a fost, dacǎ nu rezolvatǎ, depǎşitǎ ca etapǎ.

În contextul general, pentru neamul românesc ce ar putea constitui un ideal naţional? Unul foarte important, dacǎ nu chiar esenţial, ar fi recâştigarea dreptului la visare.

Societatea româneascǎ actualǎ luptǎ pentru a se regǎsi pe sine şi a se aşeza în noi tipare. Procesul este extrem de dificil, de complicat şi uneori atât de dur încât visarea este complet exclusǎ. Cine mai are timp sǎ viseze, când totul pare a fi raportat la bani şi la politicǎ? Dar fǎrǎ visuri şi speranţe nu poate exista viitor.

Pentru români nu poate exista un miracol care sǎ rezolve toate aceste probleme. Trebuie pornitǎ din interiorul fiecǎruia o renaştere, o mişcare social-politicǎ şi culturalǎ, care asemeni acelei epoci din istorie sǎ revoluţioneze totul, de la individ la întrega societate.

Renaşterea trebuie sǎ fie în economie, în politicǎ, în ştiinţe, în arte, în şcoli, în mentalitǎţi. Ordinea prioritǎţilor cred cǎ se va stabili firesc, dacǎ procesul va începe sǎ funcţioneze. Durata depinde de dorinţa de progres şi de efortul fiecǎruia.

Când societatea va ajunge la o bunǎstare materialǎ, când legile vor asigura o funcţionare logicǎ şi corectǎ a acestei societǎţi, când şcoala va fi şcoalǎ pentru elevi, dar şi pentru dascǎlii eliberaţi de problemele cotidiene ale supravieţuirii, când cercetǎtorii se vor bucura de recunoaşterea aportului lor la progres, când artele vor înflori vom putea considera cǎ renaşterea s-a produs.

Numai în asemenea condiţii, visul îşi are rostul. Visul şi speranţa, dorinţa de a fi competitiv într-un sistem de valori autentice. Altminteri vom continua sǎ avem somn fǎrǎ de vise.

Numai aceste argumente cred cǎ sunt suficiente ca sǎ considerǎm cǎ dreptul la visare, la aspiraţie pot fi un ideal naţional în acest prag de nou mileniu pentru românii de pretutindeni. Români care nu sunt nici puţini şi nici lipsiţi de har.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->