/ Diverse / Vizita la Sinagoga din Târgu Mureş

Vizita la Sinagoga din Târgu Mureş

Sinagoga din Târgu Mureş
Ana Drobot on 24/03/2015 - 11:12 am in Diverse

Când vizităm un obiectiv turistic, ne imaginăm că ne vom afla într-un grup şi vom asculta un ghid. Uneori îl ascultăm cu adevărat, alteori ne pierde şi preferăm să privim în jur. Însă există şi ghizi a căror poveste te captivează şi îi urmăreşti pe toată durata discursului.

Astfel a fost rabinul de la sinagoga din Târgu Mureş. Poarta principală fiind închisă cu lanţuri care păreau că nu au mai fost desfăcute de ani de zile, am intrat printr-o zonă care părea curtea unor locuinţe. Aşa şi era de fapt. Rabinul a ieşit din casă, a spus că sigur, sinagoga se poate vizita, şi-a pus pe cap kippa şi a devenit ghid. Povestea lui era de fapt povestea familiei lui. Şi a comunităţii de evrei din Târgu Mureş. Foarte legat de istorie şi de sinagogă, el a reuşit să transmită şi ascultătorilor acelaşi entuziasm. Încântat de interesul arătat pentru sinagogă şi cultura evreilor de nişte turişti care nu sunt evrei, el a povestit totul despre istorie şi despre situaţia din prezent a sinagogii şi comunităţii de evrei cu mare drag, ca unor musafiri.

E una din sinagogile bine păstrate pe care le-am văzut în România. Are şi site web unde sunt prezentate informaţii. Ghidul ne-a spus că orice întrebare am avea, cu plăcere răspunde şi ne-a încurajat să avem dialog pe email.

Această sinagogă mai este numită şi Templul Mare. Se spune că evreii ar fi prezenţi în Târgu Mureş începând din 1682 şi că au avut un rol important în dezvoltarea oraşului, fiind, aşa cum spune şi pagina din Wikipedia despre acest monument istoric, “industriaşi, editori, comercianţi, medici, bancheri, avocaţi, profesori, dar şi mici meseriaşi”. Numărul evreilor din comunitatea din Târgu Mureş a scăzut după al doilea război mondial, aceştia alegând să emigreze în Israel.

Am mai vizitat sinagoga din Budapesta, cu un ghid care avea alt stil de a povesti deşi şi el a fost încântat de vizitatori şi chiar ne-a arătat la final glumind o iluzie optică într-un desen, unde se vedea parcă un cap al personajului animat Mickey Mouse. Am mai vizitat şi sinagoga din Szeged unde am mers fără ghid.

Evreii sunt un popor fascinant, cu o istorie plină de realizări dar şi de evenimente tragice. Orice s-ar spune însă în istorie vedem cum în comunităţi precum cele din Târgu Mureş evreii au convieţuit în pace împreună cu ceilalţi locuitori.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->