Pentru zile caniculare: băuturi reci sau calde?

Zile de caniculă. Ne vine în minte un pahar de Cola sau limonadă cu multă gheaţă, băut la răcoarea unei terase din Parcul Herăstrău. Un studiu psihologic spunea că ne face bine să privim, când e caniculă, un tablou sau o fotografie a unui peisaj de iarnă, pentru că aşa ne simţim mai răcoriţi.

Însă, recent, un alt studiu spune că e bine să bei vara ceai fierbinte pentru a te răcori! E adevărat, mai întâi vom simţi că ne e mai cald. Apoi însă vom suportă mai uşor canicula. De ce? Totul ţine de modul în care funcţionează organismul uman.

În momentul în care bem ceva fierbinte, se porneşte un mecanism de răcire. Temperatura corpului nostru se reduce prin transpiraţie. Printre alimentele care au acelaşi efect asupra corpului uman se află ardeiul iute. Posibil ca tocmai de aceea să fie atât de celebru în ţările tropicale.

Nu numai că ni se recomandă băuturi calde, ci chiar suntem avertizaţi că nu ne fac bine alimentele reci pe timp de caniculă.

Au fost studiate reacţiile organelor în contact cu alimentele reci: reacţia e o stare de şoc, corpul nemaiputându-se răci. Unele studii recomandă băuturile la temperatura camerei, nu cele reci pe timp de vară.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends