/ Psihologie / Rolurile au fost împărțite! Ce reprezintă subpersonalitățile?

Rolurile au fost împărțite! Ce reprezintă subpersonalitățile?

personalitate multipla
Nelly Șargu on 04/03/2014 - 10:52 pm in Psihologie

Timp de o zi ai reușit să prezinți un proiect la serviciu, să bei o cafea cu o prietenă pe care nu ai văzut-o de 100 de ani, să treci pe la parinții tăi și să te cerți în plină stradă cu o femeie care te-a călcat pe pantofii cei noi. Dacă tot acest timp cineva te-ar fi filmat dintr-o parte și apoi ți-ar fi arătat filmulețul, nu te-ai recunoaște. Ai fi văzut că în circumstanțe diferite te-ai comportat diferit, ai aleges alte cuvinte și altă atitudine. Ai fost un alt om de fiecare dată. Asta s-a întâmplat pentru că toată ziua ai jucat roluri diferite: Business Woman, Prietenă, Fiică Cuminte și, spre seară, o Femeie Isterică. Putem spune că aceste roluri, mai ales dacă ai ocazia să le joci de mai multe ori, în ceea ce poartă numele de „subpersonalități”: personaje care se află în interiorul fiecarui dintre noi și care ies pe scenă atunci când este nevoie.

Acele subpersonalității care sunt legate de familie, adică: Mamă, Soție, Fiică, Nepoțică, le are fiecare femeie, dar despre fetița isterică nu putem spune același lucru. Caracterul tău este unic, de aceea felul în care tu reacționezi când cineva te calcă pe pantofi poate fi absolut diferit de ceea cum ar vedea asta vreo prietenă de-a ta.

Nu poți nega faptul că, uneori, când ai nevoie să iei o decizie importantă, vorbești singură cu tine și observi că te contrazici singură, că în capul tău apar de undeva mai multe voci care îți dau argumente și chiar sfaturi, spre surprinderea ta. Nu, nu îți ieși din minți. Acele voci sunt subpersonalitățile tale, adică în acele momente tu, pur și simplu, încerci să vezi situația din mai multe unghiuri, dar nu unghiuri oarecare, ci în conformitate cu diferitele caractere care sunt ascunse în interiorul tău.

Cine sunt toți acești oameni?

Despre faptul că „ eu” este un întreg compus din mai multe părți, adică din mai multe “euri” știe fiecare psiholog. Însuși termenul „subpersonalitate”  a fost inventat de psihoanaliticul italian Roberto Assagioli. Acest om de știință făcea studii și în domeniul psihoterapiei și era foarte familiar cu termenul „personalitate multiplă”. Este o boală psihică întâlnită mai rar, care constă în divizarea personalității unui om în mai multe, care se pot deosebi prin temperament, vârstă, naționalitate și chiar sex. În anumite momente cineva parcă bate din palme și omul își schimbă personalitatea, iar problema cea mai mare este că această personalitate nu știe nimic despre existența celorlaltor. Am făcut o descriere sumară a aceste boli, deoarece multe femei, cât și bărbați, în momentul în care înțeleg că au mai multe subpersonalități sunt cuprinși de panică și își pun repede diagnoza: “Vorbesc singur cu mine, am înnebunit! ”Dar, nu este așa. O persoană cu psihica sănătoasă, așa ca tine, vorbind singură cu ea, contrazicându-se și căutând, astfel, o rezolvare mai bună a unei situații, nu va ajunge niciodată schizofrenică sau bolnavă de “personalitate multiplă”. Invers, persoanele care comunică cu subpersonalitățile sale se simt mai “întregi” ca niciodată.

Cum să controlezi subpersonalitățile?

În dependeță de situație, ai nevoie să fii ghidată de alte subpersonalități. Spre exemplu, la întâlnire cu un bărbat ai nevoie de cea care știe să flirteze, care este veselă și cochetă. Dar, uită de aceasta atunci când te duci să ceri o mărire de la salariu de la șeful tău, nu și în cazul în care vrei să ai o idilă la serviciu (just saying). Comunicarea cu subpersonalitățile te poate ajuta să lichidezi unele calități care nu-ți plac. Spre exemplu, vrei de mai mult timp să te ocupi cu sportul, dar cea căreia îi zice “Leneșa” nu vrea să se trezească dimineța. Ai putea să încerci să te adresezi ei, adică ție, într-un mod direct: “Leneșo, de ce nu vrei să te trezești dimineața și să facem sport? Ce aș putea să fac ca să te ajut? Poate este nevoie de o motivare mai bună?”Atunci, vocea ta interioară îți va răspunde și, astfel, vei putea rezolva problema repede și efectiv.

Nu permite unei subpersonalități să acapareze mai mult teritoriu, să devină mai importantă decât altele. Te afli în echilibru atât timp cât ele sunt în echilibru.

Strategia „Walt Disney”

În unele cabinete psihologice se folosește o strategie numită „Walt Disney”: clientul povestește psihologului problema sa. Apoi, este rugat de acesta să-ți expună părerea referitor la aceasta din 3 puncte de vedere: al Visătorului, al Realistului și al Criticului. Pentru a intra mai bine în contact cu aceste subpersonalități, clientului îi este propus să se așeze pe diferite scaune atunci când trece de la una la alta. Visătorul propune cele mai înaripate soluții, cele mai îndepărtate de realitate, Realistul spune verde-n-față tot ce se întâmplă de fapt, iar Criticul analizează posibilele obstacole în rezolvarea cazului. În timp ce trece de la o stare la alta, clientul își poate schimba un pic glasul, atitudinea, poziția corpului, dar cel mai important este rezultatul. Vizualizarea problemei în trei feluri absolut diferite îi permite să găsească soluția acesteia.

Încească și tu această metodă atunci când nu știi cum să ieși dintr-o situație. Dă-le voie vocilor din interiorul tău să te ghideze spre lumină. Nimeni nu știe mai bine decât ele ce este în sufletul tău și cum să te ajute.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->