/ Gourmet / Bucǎtǎria baianǎ

Bucǎtǎria baianǎ

bucataria baiana
Ana Drobot on 31/05/2016 - 12:53 pm in Gourmet

A vorbi despre Brazilia fǎrǎ a pomeni de mâncǎrurile din Bahia înseamnǎ sǎ aduci o grea jignire gazdelor.Majoritatea brazilienilor îşi laudǎ cu înflǎcǎrare arta culinarǎ naţionalǎ şi mai ales bucǎtǎria baianǎ, care este cea mai bogatǎ şi mai apetisantǎ din toatǎ ţara.

Nici mǎcar savantele, gustoasele mâncǎruri preparate la Pará sau Pernambuco nu se pot compara cu cele din Bahia, spun brazilienii. Şi nici un oaspete nu afirmǎ contrarul.

Secretul bucǎtǎriei baiane constǎ în condimentaţia picantǎ a sosurilor şi combinaţia delicioasǎ a preparatelor, realizǎri exclusive ale negrilor. Cǎci negrul a fost cel care a adus, din patria lui africanǎ, elementele constitutive al bucǎtǎriei baiane.

Artur Ramos aratǎ cǎ negrul sudanez a fost cel care a introdus în Brazilia uleiul pregǎtit din fructul cocotierului dendê, camarâo – crevete – uscat, pimenta malagueta – piperul -, cele mai variate frunze pentru prepararea molhos – sosurilor – , condimentelor şi mâncǎrurilor.

Negrul a modificat, de asemenea, prin procedeele sale, bucǎtǎria indigenǎ sau portughezǎ. Dacǎ la început europenii au manifestat o oarecare rezistenţǎ în acceptarea unor elemente africane, ei au cedat mai târziu, astfel cǎ în secolul al XIX-lea mâncǎrurile numite caruru, vatapá, acarajé, puteau sǎ fie considerate naţionale.

Diferite preparate portugheze sau indigene fuseserǎ modificate datoritǎ condimentaţiei sau modului de pregǎtire dictat de fantezia şi tradiţia culinarǎ a negrilor. Multe din cele mai caracteristice mâncǎruri braziliene, afirmǎ sociologul Gilberto Freira, sunt de origine africanǎ: farofa, quibebe, vatapá.

La început o serie dintre ele erau mâncǎruri de sǎrbǎtoare, preparate numai la ceremoniile religioase africane, cum se întâmplǎ şi astǎzi la candomblé. Treptat ele au intrat în practica cotidianǎ şi constituie un motiv de vanitate pentru multe gospodine.

Cǎlǎtorul fǎrǎ prieteni, care nu poate deci pǎtrunde în casele locuitorilor din Bahia, trebuie sǎ recurgǎ – de vrea sǎ guste din specificele mâncǎruri locale – la pensiuni şi restaurante, destule la numǎr şi cu faima câştigatǎ.

Aşa este localul Mariei Sâo Pedro, moştenitoarea tradiţiilor negresei Eva, numitǎ şi Steaua Mǎrii – Estrela do Mar. Restaurantul strǎluceşte de curǎţenie, are un serviciu impecabil, o atmosferǎ plǎcutǎ, ospitalierǎ. Odatǎ aşezat la masǎ ai posibilitatea sǎ alegi dintr-o sumedenie de mâncǎruri gustoase: vatapá, carurú, efó, frigideira (rǎciturǎ de crustacee), de camarôes, catado do siri, crustacee, moqueca de peixe, siri mole, galinha de xinxim – carne tocatǎ de gǎinǎ cu ceapǎ etc.

Cât despre dulciurile din Bahia, se afirmǎ cǎ nimeni nu mai trebuie sǎ le facǎ reclamǎ: se vând singure de bune ce sunt. Cocada preta, de pildǎ, o prǎjiturǎ pregǎtitǎ din miezul de nucǎ de cocos, este mândria cunoscutelor negrese din Bahia; gustul delicios al cocadei preta a fǎcut sǎ fie adoptatǎ la Sao Paulo, Rio de Janeiro şi în alte oraşe…

Din pǎcate, în afara unor culegeri de reţete culinare difuzate pe plan local, bucǎtǎria baianǎ nu este popularizatǎ.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->