/ Psihologie / Crimele, din vinǎ?

Crimele, din vinǎ?

psihologia criminalului
Ana Drobot on 30/03/2016 - 8:48 pm in Psihologie

Adesea ne întrebăm ce ar fi putut fi în mintea criminalului, când auzim la ştiri despre o asemenea faptă. Adesea auzim expresia a ne pune în mintea criminalului, în filmele şi romanele poliţiste.

Ne întrebăm de ce? Cum a fost oare posibil aşa ceva? Mai ales dacă nu ne-am fi aşteptat la o anume persoană să ajungă la asemenea fapte.

Explicaţii putem găsi în psihanaliză, în teoriile lui Sigmund Freud. În Câteva tipuri de caracter din practică psihanalitică. III.

Răufăcătorii din sentiment de vinovăţie, aflăm cum făptaşul este apăsat de un puternic sentiment de vinovăţie de origine necunoscută şi, prin realizarea unei anumite fapte rele, se simte uşurat (vinovăţia fiind într-un fel justificată).

Acel obscur sentiment de vinovăţie îşi are originea în complexul Oedip, fiind o reacţie la cele două intenţii criminale – uciderea tatălui şi întreţinerea relaţiilor sexuale cu mama.

Această poate fi explicaţia pentru care marile tragedii valoroase din diverse culturi, piese, opere, romane etc. au un asemenea impact puternic asupra noastră din momentul în care au fost scrise şi până astăzi.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->