Educaţia copiilor în stilul Obama

Viaţa de preşedinte, respectiv cea de soţie a preşedintelui nu constituie pentru soţii Obama o scuză în cea ce priveşte educaţia fiicelor acestora Malia Ann, respectiv Natasha.

Stilul soţilor este unul bazat pe o combinaţie între tradiţionalism şi modernism, creşterea copiilor fiind o abordare practică fundamentată pe multă grijă şi dragoste, departe de prejudecăţile exterioare legate de etichetele de „Omul numărul 1 în stat”, respectiv „Prima Doamnă”.

Astfel traseul pedagogic propus de soţii Obama se bazează pe o serie de principii clare:

1. Responsabilitate asumată.

Chiar dacă sunt persoane publice şi cu un important rol în toate laturile socio-politico- culturale ale statul, soţii Obama se străduiesc să răspundă cât mai prompt provocării de a fi părinţi cu slujbe care le mănâncă aproape tot timpul.

Secretul celor doi este însă legat de starea de agitaţie şi de stres cauzate de problemele de serviciu, pe care care atât domnul preşedinte, cât şi soţia acestuia le lasă la uşă. Chiar dacă problemele de stat primează şi te pot trezi chiar şi la miezul nopţii, este important să le arăţi copiilor chiar şi în această situaţie că ei sunt pe primul loc.

2. Dragostea necondiţionată.

Ritmul actual de viaţă impune copiilor o creştere „pe grăbite”, aceştia fiind nevoiţi să se maturizeze prematur şi să se responsabilizeze cât mai timpuriu, sărind de multe ori peste etape frumoase şi necesare ale copilăriei.

Familia Obama îşi manifestă dragostea prin gesturi care mai de care mai inovative, fără a ţine cont de faptul că pot deveni oricând subiectul primei pagini a unui ziar. Părinţii ţin cont de orarul fiicelor lor, participă cu interes la fiecare activitate extraşcolară, menţin o legătură strânsă cu profesorii fetelor, iar agendele acestora, deşi foarte încărcate, găsesc mereu loc pentru rubrica „Joacă”.

Chiar şi în perioada campaniei electorale, preşedintele a participat la toate şedinţele cu părinţii, iar când a fost plecat, a ţinut legătura cu familia prin lungi convorbiri telefonice.

Menţinerea acestei griji permanente faţă de copii, unde sunt, ce fac, dacă se simt bine, sau doar o simplă urare de „Noapte bună!” îi determină pe cei mici să se manifeste la fel faţă de părinţii lor.

3. Atenţie, protecţie, dar nu răsfăţ.

Deşi în permanenţă în atenţia publicului, soţii Obama tind să îşi ţină pe cât posibil copiii într-o zonă de normalitate. Ca orice adolescente, Malia Ann şi Natasha au aspiraţii ca orice alte tinere de vârsta lor. Părinţii şi-au dorit ca fetele lor să aibă o viaţă fericită, aşa că în ceea ce priveşte îndeplinirea viselor acestora, soţii Obama nu au rămas nepăsători, dar au impus şi anumite reguli.

Spre exemplu, le-au îndeplinit acestora dorinţa de a-şi vedea idolii în muzică, dar nu le-au permis să apară în diferite producţii televizate. Intimitatea fetelor este apărată în mod constant, nefiind permise interviurile cu sau despre cele două.

Aceste metode aplicate de soţii Obama se explică prin faptul că fetele lor sunt în primul rând un model de conduită pentru milioane de copii, drept pentru care buna educaţie a fetelor constituie un mijloc excelent de promovare a adolescentului într-o manieră pozitivă, spre deosebire de multe dintre modelele actuale negative.

4. Respect şi dragoste faţă de ceilalţi, aprecierea oricărui moment în viaţă şi un grup apropiat de prieteni.

Bunele maniere sunt un must-have la Casa Albă, astfel că tinerele Obama s-au obişnuit de mult cu modul în care trebuie să se comporte fie în timpul unui discurs, fie în cadrul unei vizite oficiale, dar mai ales în situaţii mai puţin oficiale, cum ar fi şcoala, sau serviciile în folosul comunităţii.

Lectura clasică, distracţia în aer liber, precum şi ghidarea comportamentală spre dezvoltarea independenţei, sunt de asemenea practici pe care soţii Obama le valorifică în procesul de educare al fetelor, încercând prin aceasta să le demonstreze tinerelor că trebuie să se descurce singure la un moment dat şi că statutul lor de fete ale preşedintelui nu echivalează cu concepţia că totul li se cuvine.

Grupul restrâns de prieteni şi rude cu care familia Obama s-a înconjurat se pare că a avut un efect benefic şi asupra fetelor. Posibilitatea de a te putea încrede într-un apropiat, fără ca acesta să urmărească expunerea ta publică sau denigrarea imaginii tale este un aspect pe care soţii Obama se bazează atunci când timpul nu pe permite să fie părinţi cu normă întreagă.

De aceea, ei preţuiesc foarte mult cercul de persoane cu care s-au ajutat şi care le-a oferit posibilitatea de a rămâne cu capul pe umeri ca o familie normală.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends