– În primul rând, aveţi curaj să experimentaţi! Astfel învăţaţi să cunoaşteţi funcţiile camerei de pe smartphone. Încercaţi toate setările. Încercaţi poze din unghiuri neaşteptate.
– Când încercaţi să surprindeţi ceva măreţ, s-ar putea să vă îndepărtaţi prea mult şi să apară în fotografie mult prea mic. Mergeţi în schimb mai aproape şi faceţi pozele. Feriţi-vă de funcţia zoom, care reduce din calitatea fotografiei.
– S-ar putea să aveţi tendinţa de a plasa subiectul fotografiei în centru. Se recomandă însă pentru fotografii mai reuşite să aplicaţi regula treimilor. Împărţiţi poza de pe ecran în 3 secţiuni egale, atât pe verticală cât şi pe orizontală. În punctul în care liniile se intersectează ar trebui să plasaţi centrul de interes al fotografiilor. Unele camere au în setări să arate aceste linii pe ecran.
– În ceea ce priveşte lumina, pozele de calitate se fac la lumina naturală şi nu cu flash-ul, mai ales pentru portrete. Dacă afară e înnorat sau dacă faceţi pozele în casă, căutaţi surse de lumină artificială puternică sau modalităţi în care să se reflecte lumina atâta câtă e. Un sunshade din maşină poate fi de folos.
– Pentru peisaje, se recomandă includerea unor persoane. Deşi cu ochiul liber un peisaj poate părea fermecător, în fotografii nu va apărea la fel. Adăugând persoane dragi în poze peisajele se personalizează şi li se oferă un sentiment de căldură.