„Miss copil” sau „Sunt copil”?Tu ce alegi pentru el?

Cei mai mulţi copii îşi doresc să devină adulţi mai repede,li se pare foarte interesant că tata se bărbiereşte în baie, sau ca mama se machiază înainte să plece la serviciu. Fetiţele sunt de-a dreptul fascinate de hainele,fardurile şi tocurile pe care le folosesc mămicile lor. Unele se îmbracă elegant şi îşi pun pantofii cu 10 numere mai mari în picioare, şi defilează prin casă,sub privirile amuzate ale părinţilor.

Altele însă,fac acelaşi lucru pe scenă,sub privile a mii de oameni. Pentru acestea,lumina reflectoarelor şi scena au devenit noua lor casă. O casă  din care au dispărut păpuşile şi cerealele cu lapte la micul-dejun,căsuţele din carton şi jocul „de-a v-aţi ascunselea”. Fragilitatea ,inocenţa şi simplitatea,într-un cuvânt,copilaria, a dispărut o dată  cu trecerea mult prea bruscă la etapa machiajului,coafurilor sofisticate şi a hainelor extravagante. Chipurile  şi corpurile copiilor arată ca a oamenilor în toată firea, după două ore petrecute cu designeri,hair-stylişti şi antrenori personali. O cană plină cu o băutură energizantă pe bază de cofeină  este înlocuitoarea cănii cu lapte, şi batoanele cu proteine iau locul bolului cu cereale.Astfel,copiii au o energie de neimaginat şi pot face faţă stresului dintr-o zi întreagă.

Aceştia sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgă omuleţii în miniatură, pentru a participa la un concurs de frumuseţe pentru copii,încă de la 3 anişori. Un parc de copii din Miami,1961. Locul şi anul care au făcut istoria acestui gen de competiţie.De atunci până acum,o adevărată industrie s-a înălţat sub ochii noştri. O industrie consolidată şi susţinută de dorinţele mămicilor de a-şi transforma copiii în păpuşi mergătoare,câştigatoare de concursuri de frumuseţe. O frumuseţe falsă şi preconcepută, o frumuseţe distrugătoare de vise şi ideluri. Concursuri care pun în primul rând al scenei aspectul fizic,şi pe plan secundar capacităţile intelectuale.

Toate aceste transformări au un preţ. In primul rând, vorbim despre efortul financiar (sau nu) pe care trebuie să îl suporte familia într-un astfel de concurs ,bani daţi pe taxa de înscriere,cazare,hrană adecvată,garderobă şi antrenor personal.Cheltuieli care, de cele mai multe ori, depăşesc 5000$ pentru fiecare concurent. În al doilea rând, copiii sunt cei care plătesc cel mai dureros preţ: pierderea copilăriei.Ei nu realizează viteza cu care fug anii pe lângă ei. Şi părinţii nu le explică însemnătatea acestei vârste atât de frumoase.

America este ţara cu prestanţă pe această linie.Acolo au loc peste 3000 de concursuri în fiecare an,la care aleargă să se înscrie mai mult de 250.000 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani.Acestea au  devenit întreceri de mândrie între mame,mai mult decât  concursuri de frumuseţe pentru copii.Dovadă stă valoarea premiului cel mare care se acordă Mini-Miss/Mini-Mister,de 1000 $ .Este clar faptul că acei copiii sunt puşi să concureze între ei(automat se naşte şi rivalitatea,mult prea devreme),să străbată state după state şi să facă antrenamente zi-lumină, doar pentru un capriciu al părinţilor.Inconştienţa aceasta  a ajuns la un nivel maxim , încât unii pun sănătatea propriilor odrasle în pericol.

Ştiaţi că 1.600 de copiii cu vârste între 8 şi 10 ani din SUA, au fost injectaţi cu botox,pentru că mamele lor au susţinut că aveau riduri?Şi acest număr este în creştere,din păcate.Cum se vor dezvolta aceşti copii? Bineînţeles că media nu ezită să încurajeze aceste concursuri şi să aducă pe micile ecrane copiii-adulţi. Vorbesc despre emisiuni întregi, ca„Todllers and Tiaras” difuzată pe Discovery sau despre revista Vogue,care publică poze de la astfel de evenimente. Poate că America este o ţară a tuturor posibilităţilor,dar sigur este şi o ţară bolnavă,dacă s-a ajuns la aşa ceva.

Aceste concursuri au împânzit globul cu viteza cu care un Tsunami distruge un stat.Nu pot fi înlăturate atât de uşor, deoarece profitul în urma unui an plin cu astfel de concursuri este de 5 miliarde de dolari.O afacere foarte prosperă,nu?

Epilarea,vopsitul părului , tocurile înalte,rochiţele scurte şi mulate,masajele pentru relaxare,măştile faciale ,crizele de nervi,lacrimile şi  dinţii falşi, sunt etape prin care trec şi copiii din alte state, precum Danemarca,Turcia,Marea Britanie, Rusia,Franţa şi chiar şi România.

Franţa însa nu mai ocupă aceeaşi poziţie.Fenomenul hipersexualitătii copiilor a îngrijorat senatul francez. În anul 2013,luna septembrie, a fost făcut un pas foarte important pentru educaţia copiii francezi. S-a propus interzicerea concursurilor de tip”mini-miss” cu participarea minorilor sub 16 ani,  care aglomerase statele mici din Franţa.  Acest fenomen îngijorător a fost inţeles datorită revistei Vogue(sau din păcate pentru unii). În anul 2010 această revistă a publicat mai multe fotografii cu o fetiţă de 10 ani,în poziţii foarte provocatoare.De atunci au apărut serii întregi de controverse pe aceasta temă. Astfel, Franţa nu se mai luptă cu aceste concursuri distrugătoare de vieţi nevinovate. Oare conştiinţa oamenilor şi faptul că şi-au dat seama de  gravitatea acestor concursuri,au dus la stoparea lor?Sau legea dată care impunea o pedeapsă de doi ani de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro,pentru cei care continuau să organizeze astfel de concusuri?

Dacă întoarcem privirea în ograda noastă,lucrurile stau foarte simplu. Normal că a preluat şi România această idee,de peste 10 ani. Din fericire, lucrurile în ţara noastră stau putin mai bine. Copiii nu sunt machiaţi sau chicios îmbrăcaţi.Accentul se pune pe naturaleţe. Nu li se pun tocuri şi nici nu li se vopseşte parul. Nu au antrenor personal şi nici nu li se implantează coronă dentară.Nu sunt antrenaţi soldaţeşte ca să câştige,şi mămicile nu sunt atât de obsedate de ideea aceea de posesie a unui copil mecanicizat.Sumele pentru un astfel de concurs ajung la maxim 4000 de lei,incomparabile cu cele ale americanilor. Aceste lucruri să se întâmple pentru că au românii o mentalitate mai sănătoasă şi pentru că îsi iubesc copiii mai mult,sau pentru ca nivelul de trai de aici este mult mai scăzut? Dacă ar fi românii locuitorii Americii sau al altui stat foarte bogat,ar mai gândi la fel?

Oricum ar fi,indiferent despre ce stat am vorbi,concursurile de frumuseţe pentru copiii sunt la fel de dăunătoare.Tu ai putea şa faci din copilul tău un mic adult? Ce fel  vezi aceste concursuri?

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends