Interpretările visului depind de abordare. Abordările psihologice se bazează pe simboluri personale, legate de viaţa celui care are un anumit vis. Visul se leagă de propria viaţă, şi nu de evenimente care să prezică întâmplări viitoare.
Deşi misterul visului nu a fost descifrat complet încă sau ar trebui să ne adaptăm interpretările în funcţie de situaţie. Însă nu prea avem cum să acoperim chiar totul. Sigmund Freud a spus ce avea de spus în Interpretarea viselor, lucrare care a avut un mare impact; se spune că şi azi îl are, şi într-adevăr este discutată în multe grupuri de lectură în afara ţării noastre. Însă interpretarea freudiană nu a exclus şi vechile interpretări, bazate pe prezicerea viitorului.
Dacă vrem să analizăm ce înseamnă că zburăm, în primul rând suntem îndemnaţi să căutăm interpretarea în interiorul nostru. Poate fi vorba de autodepăşire, de neputinţă… Simbolul de la care suntem îndemnaţi să pornim este zborul lui Icar. Icar a îndrăznit să se înalţe sus, cu aripi create din ceară şi pene, care s-au topit, el zburând prea aproape de soare.
De aici se spune că ar fi vorba de zbor ca simbol al autodepăşirii, Icar nesocotind sfaturile tatălui său, şi fiind pedepsit pentru neascultarea sa. Jean Chevalier spune: “Acest tip de vise se regăseşte la persoanele nervoase şi semnifică, simbolic, a nu fi în stare să zbori.”
Un alt autor, Ion Ţugui, care a scris Simbolistica viselor (editura Esoteria, 2002) susţine că, dacă visezi că eşti în avion, trebuie să te gândeşti la bucurii mici sau la obsesie sexuală; la beneficii neaşteptate dacă te afli în balon; sau că ai reuşit să depăşeşti cu bine o problemă psihologică dacă zbori pur şi simplu.