Japoneza în 30 de zile

Japoneză în 30 de zile e o carte mai veche, din 1993, scrisă de Florin Vasiliu şi Ştefan Benea, şi apărută la Ed. Garamond. Ne promite să învăţăm o limbă străină exotică, dificilă pentru europeni, în numai 30 de zile. Materialul este, bineînţeles, împărţit pe zile.

Cu toate acestea, mai avem şi o introducere, despre o istorie a acestei limbi, alfabetul hiragana şi katakana, în afara zilelor planificate. Rămâne la alegerea noastră dacă învăţăm alfabetul japonez de la început sau după cele 30 de zile. Lecţiile folosesc mai mult alfabetul nostru, nu ne obligă să învăţăm alfabetul lor.

Am parcurs mai întâi lecţia pentru prima zi: este un material foarte consistent, te introduce deja adânc în probleme de limbă destul de avansate, adică e nevoie să ai şi cunoştinţe teoretice despre gramatica unei limbi în general.

Plus că pe parcursul zilei e nevoie să mai revii la unele cuvinte şi expresii, mai uiţi cum se zice bună seara, noapte buna… Afli încă de la început cum e structura acestei limbi, cu pronume, cazuri, etc. E bine să ştii de la început.

În lecţia a doua se mai repetă formule de salut învăţate în prima şi bineînţeles pronumele. Lecţia a doua ne invită la dialog. Lecţia a treia abordează mai în detaliu pronumele personale. Mai departe sunt şi desene cu lucruri din cameră, persoane purtând anumite ţinute şi sunt scrise cuvintele pe ele, putând să ne ajutăm de memoria vizuală.

Nu cred că putem stăpâni perfect o limbă în doar 30 de zile, aşa cum şi alţii se îndoiesc de asta, însă această carte este o foarte bună introducere şi o foarte bună pregătire psihologică pentru cei care doresc să studieze această limbă mai departe, adică să înceapă un curs.

Se pot stăpâni unele noţiuni de bază. Bineînţeles că e nevoie de recapitulare, însă avem în faţă, aşa cum scrie pe coperta a patra, “o poartă deschisă către limba japoneză.” Cartea a mai apărut şi în ediţii mai recente şi se mai poate comanda online de pe diverse site-uri, de exemplu de pe librarie.net.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends