/ Mamici si pitici / Mamele si copiii.Drama sau aventura?

Mamele si copiii.Drama sau aventura?

mama si copilul
Dumitrescu Madalina on 04/03/2014 - 6:20 pm in Mamici si pitici

Copilaria este cea mai frumoasa etapa a vietii, insa pentru parinti, in mod deosebit pentru mame se poate dovedi de multe ori dificila de parcurs.

Comportamentul imprevizibil, in curs de dezvoltare si necizelat al micutilor poate fi temperat si parcurs in cazul in care urmaresti cateva sfaturi utile:

- Precizeaza-i clar si limpede ce are de facut, tinand cont de varsta si capacitatea sa de executie.

- Da-i suficient timp pentru a-si calcula miscarile si actiunile (“In 10 minute mancam.” ; “Astazi iti faci curat in camera.”).

- Distrage-i atentia de la activitati care nu ii aduc aport educativ, angreneaza-l in tot felul de ocupatii, cat mai diverse, dar corelate cu un program decent de odihna.

- Ofera-i o gama restransa de alegeri individuale (“Astazi imbraci tricoul rosu sau pe cel alb?”).

- Lasa-l sa se descarce prin plans, el isi manifesta nemultumirea sau nefericirea in relatie cu un anumit lucru sau fenomen (nu primeste o jucarie sau nu poate iesi afara), apoi vorbeste cu el despre motiv si precizeaza-i foarte clar consecintele in cazul in care ceea ce isi doreste se va indeplini. Nu ii lasa posibilitatea negocierii, mai ales cu privire la comportamentul pretins de la acesta.

- Educa-l intr-un spirit sanatos, mai ales din punct de vedere alimentar. Cand solicita “ceva bun de rontait” ofera-i alternative care nu ii vor dauna sanatatii.

- Asigura-l permanent (chiar si cand e sanctionat) ca il iubesti. Un sistem relational rece il face un copil ascultator si cuminte, dar va manifesta o anumita distanta fata de tine ca parinte si se va simti nefericit.

 Perioada copilariei este consumatoare de energie, rabdare si timp, insa pe parcusul dezvoltarii copilului, supravegherea intensa nu va mai fi atat de necesara, pentru ca copilul va constientiza limitele in care trebuie sa se manifeste.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->