Sigmund Freud – Psihanaliza fenomenelor oculte

Această carte a apărut la Editura AROPA în 1998 şi cuprinde o introducere în subiect, cu interpretări şi repere legate de înţelegerea ocultismului de către Freud, şi trei eseuri ale părintelui psihanalizei pe această temă: Psihanaliză şi telepatie (1921), Vis şi telepatie (1922) şi Vis şi occultism (1932).

Freud nu se bazează pe o analiză parapsihologică, ci pe transmiterea gândirii, în cazul predicţiilor astrologice şi din domeniul chiromanţiei.

Totul se bazează pe telepatie, adică prezicătorul “recepţionează gândirea inconştienţă a clientului sau şi îi comunică acestuia ceea ce ar dori să audă”. Important este să reţinem că Freud nu neagă realitatea acestor fenomene oculte, ci doreşte să le explice, ştiinţific.

Ce se întâmplă, psihanalitic vorbind? “Freud a arătat adeseori că acolo unde mijloacele de adaptare psihică la realitate lipsesc, ia naştere o regresiune psihică la moduri de adaptare arhaice.”

Acestea din urmă pot fi illustrate de superstiţii, credinţe, obiceiuri “care au fost depăşite în procesul de evoluţie a gândirii umane.” (p. 17)

Subiectul fenomenelor oculte nu se poate să nu ne fi fascinate sau preocupat la un moment dat. Acum avem şansa de a descoperi o perspectivă interesantă asupra lor.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends