/ Psihologie / Visele tipice

Visele tipice

visele tipice
Ana Drobot on 12/04/2016 - 3:46 pm in Psihologie

Sigmund Freud, în Interpretarea viselor, face o listă cu o serie de vise tipice, adică ce pot avea mereu aceeaşi semnificaţie. Sunt vise pe care cu toţii le-am avut cel puţin o dată.

Iată visele tipice şi interpretările sugerate de Freud:

Visele despre examene. Sunt vise de anxietate, pe care le au de obicei aceia care au trecut de anumite examene, însă sunt bântuiti de vise în care trebuie să treacă din nou prin acel examen. Pot să apară după ce am făcut ceva greşit sau am eşuat în ceva şi ne aşteptăm să fim pedepsiţi prin acest eveniment. Se caută prin aceste vise o situaţie din trecut în care anxietatea foarte ridicată s-a dovedit a fi fost nejustificată.

Poţi spune, dar deja sunt doctor, protestând împotriva visului. Ar însemna o consolare: nu-ţi fie frică de ziua de mâine, aminteşte-ţi câte griji îţi făceai în ziua examenului, însă deja eşti doctor, etc. Poate fi şi un reproş: Eşti destul de mare acum, şi realizat în viaţă, şi totuşi te porţi copilăreşte şi aiurea.

Visele despre pierderea unui tren. Sunt vise de consolare pentru teama de moarte resimţită în vis. Plecarea într-o călătorie e un simbol al morţii. Visul vine ca o consolare: nu-ţi fie teamă, nu vei muri (nu vei pleca).

Visele despre dinţi. De obicei, reprimarea sexuală traduce în imaginile din vis o parte de jos a corpului printr-o parte de sus a corpului. Un dinte scos de către cineva se interpretează drept castrare.

Visele despre zbor, plutit în aer, cădere, înot, etc. Reproduc impresii din perioada copilăriei. Sunt legate de jocuri ce includ mişcare, foarte atrăgătoare pentru copii. Să ne gândim la bucuria simţită de copii când “zboară” ţinuţi de un adult care aleargă cu ei prin casă şi ei îşi întind braţele. La fel se întâmplă cu leagănele.

Aceste experienţe sunt repetate mai târziu în vise, şi în plus amintirea lor e retrăită odată cu vederea acrobaţiilor de la spectacolele de circ. Visele de cădere sunt caracterizate prin anxietate, în cazul femeilor reprezentând căderea, adică fiind tentate erotic. Fiecare copil a căzut cel puţin odată şi a fost ridicat şi mângâiat de părinţi, în timpul zilei sau noaptea din pătuţ şi luat poate chiar în patul părinţilor.

Visele cu foc. Copiii sunt avertizaţi să nu se joace cu focul, adică să nu încalce regulile, să fie cuminţi.

Vise de anxietate sunt şi cele despre trecerea pe străzi înguste sau mersul prin serii întregi de camere, visele despre hoţi (împotriva cărora se iau precauţii înainte de a merge la culcare), visele în care suntem urmăriţi de animale sălbatice, amentinţati cu arme precum cuţite, pumnale, lănci.

Visele cu peisaje şi alte locuri în care avem sentimentul că am mai fost se leagă de momentul în care am fost născuţi.

Vise legate de trecerea prin spaţii înguste sau în care suntem în apă se bazează pe fantezii despre viaţa intrauterină şi pe actul naşterii.

Visele în care plonjăm în apă sunt vise de naştere, adică e vorba că ne naştem, ieşim din apă de fapt.

Experienţa naşterii este prima dată când experimentăm anxietatea, şi de aceea e sursa şi prototipul acestui sentiment.

Visele de salvare se leagă tot de visele de naştere. În visele femeilor, a salva pe cineva, mai ales a salva pe cineva din apă, are aceeaşi semnificaţie cu a da naştere.

Visele cu hoţi şi fantome îşi au originea în amintirile din copilărie. Ei sunt de fapt vizitatorii nocturni care au grijă de copii noaptea. Hoţii reprezintă tatăl visătorului, iar fantomele figurile feminine îmbrăcate în cămăşi de noapte.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->