/ Gourmet / PILAF MUMBAI

PILAF MUMBAI

pilaf-mumbai2
Cerasela Badr El-Din on 04/02/2015 - 10:05 pm in Gourmet

Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: Uşor
Porţii: 4

Am descoperit bucătăria Indiană destul de târziu, dar m-am îndragostit de aromatele preparate de la prima înghiţitură. Spre norocul meu foarte multe din vecinele mele sunt din India şi am profitat de acest avantaj ca să învăţ o mulţime de reţete.

Şi cum orezul este baza multor feluri de mâncare indiene am ales să vă arăt cum să faceţi acest pilaf foarte aromat, o reţetă simplă şi rapidă, perfect servit ca atare sau însoţit de un alt fel de mâncare pe bază de carne. Puteţi folosi legume la alegere pentru a-l face mai colorant.

Veţi vedea în reţetă două ingrediente cu a căror denumire poate nu sunteţi familiarizati însa le puteţi prepara rapid chiar voi, pentru că dintre toate bucătăriile asiatice, cea Indiană are ingredientele cele mai accesibile pentru noi.

Primul ingredient pe care ar trebui să îl aveţi dacă vreţi să faceţi acest pilaf este pav bhaji masala, ceea ce înseamnă, aşa cum numele sugerează, un amestec de condimente folosit la prepararea pav bhaji (pav – paine, bhaji – un fel de sos făcut din cartofi şi alte legume pasate), un fel de mâncare foarte popular pe străzile din Mumbai că a ajuns sa fie servit şi în restaurante de cinci stele.

Ca să faceţi această masala aveţi nevoie de praf de chilli, seminţe de coriandru, seminţe de chimion, piper negru, scorţişoară, cuişoare, cardamom negru, pulbere de mango (o puteţi înlocui cu suc proaspăt de lămâie), seminţe de fenicul şi curcumă.

Cel de al doilea ingredient este paneer, care nu este altceva decât branză proaspată de vaca preparată din lapte prin coagulare sub efectul sucului de lămâie sau al oţetului.

Ingrediente:

- 5 roşii (3 roşii făcute piure, 2 rosii taiate cubuleţe)
- 2 ½ căni orez cu bobul lung fiert
- 1 cană mazăre fiarta sau congelată
- ½ cană ardei gras rosu tăiat cubuleţe
- 1 linguriţă usturoi tocat mărunt
- 1 linguriţă ghimbir tocat mărunt
- 1 linguriţă pastă de ardei
- 1 linguriţă seminţe de chimion
- 1 lingură pav bhaji masala
- ¼ lingurită curcuma
- 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
- 1 lingură suc de lămâie
- 100 g paneer tăiată cubuleţe
- sare după gust
- 2-3 linguri de ulei
- ½ cană apă
- câteva fire coriandru proaspăt

Preparare:

1. Într-o tigaie puneţi cele 2-3 linguri de ulei la încins, aduăgaţi seminţele de chimion şi parajiţi câteva minute ca să îşi dezvolte aroma.
2. Adăugaţi usturoiul şi ghimbirul şi continuaţi să sotaţi având grijă să nu ardeţi usturoiul.
3. Adăugaţi pasta de ardei roşu, amestecaţi bine şi mai lăsaţi pe foc un minut.
4. Adăugaţi piureul de roşii şi gătiţi roşiile 4-5 minute până când apa lăsată se evaporă, iar uleiul începe să iasă la suprafaţă.
5. Adăugaţi toate condimentele măcinate (pav bhaji masala, curcuma, seminţele de coriandru măcinate) şi o linguriţă de sare.
6. Amestecaţi bine toate aceste condimente cu sosul de roşii şi lăsaţi pe foc 2-3 minute adăugând câte puţină apă din când în când ca să nu se ardă.
7. Adăugaţi ardeiul roşu, mazărea, roşiile cubuleţe şi brânza paneer. Amestecaţi bine pentru ca sosul de roşii şi condimente să se distribuie uniform.
8. Dacă sosul este prea uscat mai puteţi adăuga putină apă.
9. Presăraţi o lingură de frunze de coriandru tocate mărunt şi apoi adaugaţi orezul fiert.
10. Amestecaţi orezul cu sosul, adăugaţi sucul de lămâie şi decoraţi cu cateva frunze de coriandru.

Am scris această reţetă pe etape deoarece este foarte important să nu săriţi ceva. De exemplu, nu puteţi sări peste prăjitul seminţelor de chimion sau peste gătitul condimentelor împreună cu sosul de roşii. Acestea sunt etape foarte importante dacă vreţi să obţineţi un pilaf cu adevarat bun.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->