Numele serialului vine de la numele unui orăşel. Acolo abia se fac construcţiile pentru căi ferate, iar modernizarea e privită cu suspiciune de locuitori. Locuitorii sunt simpatici. Femeile, cele în vârstă, se ocupă cu bârfele dar sunt şi drăguţe, cumsecade, chiar impresionează prin unele gesturi.
Bârfele sunt cele care îl vor face să sufere pe nedrept pe un tânăr doctor, Harrison, care vine în orăşel ca asistent al doctorului de până atunci din Cranford. Încep să circule zvonuri despre el cum că ar fi curtat încă două doamne pe lângă aceea pe care intenţiona de fapt să o ia de soţie şi de care era şi foarte îndrăgostit. Fusese vorba de gesturi interpretate greşit.
În paralel cu această poveste sunt şi altele: cea a celor două mătuşi ale unei tinere care se mută în Cranford şi care nu doreşte să se mărite cum insistă mama ei vitregă, cea a unui băieţel dintr-o familie săracă şi care va avea şansă la educaţie după ce e prins pe o proprietate furând la cererea tatălui său.
Serialul trebuie văzut pentru a intra în atmosferă. De asemenea, ies la suprafaţă lucruri nebănuite din trecutul unor personaje, iubiri neştiute, un frate care plecase de mulţi ani în India.
Sunt şi scene amuzante, rezultat al respectării unor reguli stricte. Socializarea îşi are şi ea regulile ei în acest orăşel. Ecranizarea e după trei romane de Elizabeth Gaskell, “Cranford,” “My Lady Ludlow”, “Mr. Harrison’s Confessions.”