Mara şi Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Pentru mine locul unde pot vedea filme bune a devenit de o vreme youtube. Am dorit să văd filme bune, filme romantice, filme după romane de valoare din literatura lumii. Şi am ajuns şi la literatura română.

Romane precum Mara şi Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război au avut, încă din momentul citirii, un farmec aparte. Îmi amintesc că le-am citit în vară, în vacanţă, înainte de a-mi fi predate la ore. În mintea mea se crea un film de calitate pe care-l urmăream cu mare drag. Erau filme mai bune decât oricare din cele care existau la televizor.

Între timp am ajuns şi la ecranizările după aceste romane, acum câteva zile. De ce am ales să vorbesc despre ele împreună? Pentru că le-am văzut unul după altul şi pentru că amândouă tratează un subiect comun: dragostea şi frământările ei, precum şi viaţa absurdă, fără sens. Fata Marei, Sida, se îndrăgosteşte de un băiat “nepotrivit”.

Mara se întreabă de ce, având în vedere tot ce a făcut ea pentru copiii ei. Mai mult, băiatul ei se hotărăşte să plece în armată, decizie aparent absurdă, având în vedere că mama sa şi sora lui dăduseră bani să-l răscumpere, precum şi iubita sa, cu ajutorul banilor soţului ei. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război ne arată povestea a doi tineri căsătoriţi din dragoste. Gheorghiu bănuieşte că ea-l înşeală.

Văzând filmul credem că o avea dreptate, că o bănui el ceva, şi totuşi uneori ne gândim dacă nu cumva se chinuie degeaba. Ne gândim că poate Lena face doar ceea ce e normal, se bucură de moştenire, se distrează, însă doar atât.

După război Gheorghiu se declară vinovat de pierderea regimentului avut în grijă. Lumea din jur îi spune că nu este aşa, avem impresia că a luat-o razna, mai şi spune că are impresia că în Lena nu vede decât o străină şi înţelegem că pentru el nimic nu are sens.

Cele două poveşti ne arată personaje pentru care lucrurile au scăpat de sub control… Ne aduc în minte întrebări precum “ce este fericirea?” şi “putem fi vreodată fericiţi cu adevărat?”

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends