Mihaela Peneş – copilul minune al atletismului românesc

S-a nǎscut la Bucureşti, la 22 iulie 1947. Ca toţi copiii care se respectǎ, a început prin a practica înotul, pentru a trece apoi la baschet, favorizatǎ şi de talia neobişnuitǎ. La 11 ani avea aproape 1,70 m şi, dupǎ cum ea însǎşi mǎrturiseşte, înǎlţimea asta o fǎcea deseori sǎ plângǎ.

Medicii s-au alertat şi ei, interzicându-i sǎ practice orice activitate sportivǎ sub pretextul vechii sperietori cǎ inima nu va rezista! Noroc cǎ un profesor de educaţie fizicǎ, Ervin Wilk, simţise cum devine problema şi, într-o zi, a pus-o, tam-nesam, sǎ arunce greutatea. Prima încercare a fost un eşec, datoritǎ lipsei de putere a acelor braţe care pǎreau, la prima vedere, în stare de mari recorduri. Antrenorul prof. Lixandru Pandele o îndrumǎ spre suliţǎ. Pânǎ la prima aruncare a fǎcut cunoştinţǎ cu întregul arsenal al sǎlilor de forţǎ.

Cel dintâi rezultat oficial a fost înregistrat la Spartachiada de varǎ a tineretului din 1961, când Mihaela a aruncat 34,34 m, iar spre finele primului an s-a apropiat de 40 m. Dupǎ doi ani viitoarea campioanǎ olimpicǎ ajunge la 48,27 m. Era în 1963, anul preolimpic, iar eleva bucureşteancǎ nu avea alt vis decât acela de a o întrece pe cea mai bunǎ suliţaşǎ a ţǎrii (Maria Diţi-Diaconescu).

La 12 aprilie, în cadrul primului concurs oficial al anului, Mihaela o întrece pe Maria Diaconescu cu un rezultat destul de modest – 45,79 m. În luna urmǎtoare, însǎ, începe ascensiunea performanţelor: 51,62 m, cifrǎ îmbunǎtǎţitǎ din nou, în iunie, când realizeazǎ 52,14 m. Când totul pǎrea cǎ merge ca pe roate, intervine un stupid accident la picior, iar Mihaela îşi va relua performanţele din ce în ce mai bune abia în a doua jumǎtate a lui august, când aruncǎ 55,38 m, cu prilejul Spartachiadei republicane. Îi lipsiserǎ doar 42 cm pentru a fi realizat baremul de particioare la Olimpiadǎ.

Vine rândul Campionatelor balcanice, desfǎşurate la Bucureşti, unde tânǎra Mihaela Peneş se va face cunoscutǎ şi pe plan internaţional, cucerind medalia de argint, deşi se afla la vâsta junioratului. Rezultatul de atunci – 52,79 m, era, însǎ, departe de baremul olimpic. Iar Olimpiada se apropia!

Criteriul european la juniori, competiţie egalǎ cu un campionat continental, îi aduce confirmarea valorii, rezultatul de 54,54, cu care câştigǎ medalia de aur. În exact trei ani progresase cu 20,20 m!
Jocurile Olimpice de la Tokio. Mihaela Peneş, cea mai tânǎrǎ componentǎ a delegaţiei olimpice din România, Pleacǎ la Tokio, purtând cu ea la numai 17 ani de viaţǎ şi trei ani de suliţǎ, douǎ-trei victorii acasǎ şi una, mai mare, în competiţia celor mai…mici aruncǎtoare din Europa! Din lot mai fac parte Iolanda Balaş şi Lia Manoliu.

Simt cǎ este o aruncare bunǎ – îşi aminteşte Mihaela. Atâta tot. O vǎd înfigându-se în gazon. N-am depǎşit pragul, aşa cǎ aruncarea e reglementarǎ. Mǎ întorc liniştitǎ şi-mi îmbrac treningul. Da ce e asta?! Mai sǎ mǎ sufoace cineva cu îmbrǎţişarea. E Diţi Diaconescu. Mǎ sǎrutǎ, mǎ sǎrutǎ, mǎ sǎrutǎ. «Priveşte!» zice, emoţionatǎ de-a binelea. Întorc capul şi nu-mi vine sǎ cred. Semnalizatorul electric se rotea leneş, cǎtre toate tribunele, arǎtând un incredibil 60,54 m! Stupoare printre concurente. Vânt de primǎvarǎ la noi. Eu… sǎ nu mai vorbim. Parcǎ atunci luam cunoştinţǎ cu mine însǎmi!

În 1965, devine campioanǎ mondialǎ universitarǎ, cu acel 59,22 m, iar în 1967 cucereşte medalia de bronz la Campionatele europene de la Budapesta. În 1966 la Poiana Braşov, sub bagheta lui Titus Tatu îşi depǎşeşte medalia de la Tokio, cu 60,68 m.

La începutul anului olimpic 1968, când avea doar 20 de ani şi jumǎtate, Mihaela începuse sǎ fie cotatǎ drept…bǎtrânǎ! Aproape cǎ renunţase, dar o decizie de ultim moment, ca şi înainte de plecarea la Tokio schimbǎ totul.
Estadio Universitario. Locul doi, medalia de argint.

Poate cǎ la Olimpiada de la München Mihaela Peneş ar fi cucerit o a treia medalie. Avea numai 25 de ani, iar bronzul a fost obţinut cu 59,94 m. Dar ea n-a putut atinge pragul celei de a treia Olimpiade din cauza unui accident la umǎrul braţului de aruncare. Mihaela rǎmâne copilul minune al sportului românesc.

Foto By Unknown (Asahi Shinbun) – http://www.gettyimages.co.uk/detail/news-photo/mihaela-penes-of-romania-competes-in-the-womens-javelin-news-photo/180583594, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40870683

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends